Trektocht | Knoydart | Schotland

Encounter Knoydart

Van alle plekken in Schotland is de Knoydart peninsula één van de meest afgelegen gebieden. In 2013 werd de Knoydart Peninsula door CNN genoemd als één van de 10 laatste ‘great wilderness areas’. Zelfs Schotten zeggen dat het gebied uitdagend is, alsmede bloedmooi, voor diegenen die verder weten te kijken dan naar de kou of de mist alleen.
Vanaf de Glenfinnan Bridge (Harry Potter) duiken we het gebied in voor een 4-daagse oversteking in volledige autonomie. Op de eerste dag zal je van het drukke Schiphol in 12 uur belanden in het bos voor het eerste tentenkamp. Eindpunt is dan het dorp van Inverie, dat de meest afgelegen pub van de UK herbergt en alleen per ferry of te voet te bereiken is!

De eerste loopdag brengt ons in noordelijke richting en na de steile beklimming van de Sgurr Thuim, bij het woud van de Glen Pean. Van daaruit lopen we door in westelijke richting door het dorre en ruige landschap van het dal dat uitkomt bij de Loch Morar. Wij zullen proberen de Oban bothy (minimalistische Schotse abri’s waar je even kan bijkomen van de elementen) te bereiken.

De volgende dag zullen we de Carn Mor beklimmen en vervolgens zijn bergkam volgen om af te dalen tot het Glen Dessarry woud. Dit dal zal ons leiden naar de volgende Loch en de Sourlies bothy, en zo niet zetten we een kamp op of bouwen we een noodbivak bij de Lochan Mhaim.

Op de derde loopdag klimmen we over de col van Mam Meadall en beklimmen we vervolgens de Beinn Bhuidhe, een afgelegen belvédère boven de Loch Nevis, met mogelijk uitzicht op Inverie, ons eindpunt op de laatste en vierde dag.

NB: vanzelfsprekend zijn we continu onze plannen aan het toetsen aan de hand van de locale condities, en bovengeschetste tochtplanning kan gaandeweg en naar eigen oordeel worden aangepast.

Last but not least

De tocht eindigt in Inverie, een dorp dat niet verbonden is met de rest van het routenetwerk van het land en daardoor alleen te voet of per boot te bereiken is. Daar bevindt zich ook de ‘most remote pub of the UK’, en reken maar dat we deze verdiend hebben, ter afsluiting van de tocht!

Tijdens deze hike staat vooral het Leren voorop. Iedereen moet voldoende marge overhouden om, naast te genieten van de tocht en de omgeving, bij de les te blijven en zijn/haar leerdoelen te realiseren.

Tijdens deze oversteking zijn deelnemers actief en ieder op zijn/haar beurt bezig om te oefenen met: rivieren oversteken, buiten de paden lopen en de weg bepalen, in de tent, bothy’s of zelfgebouwde noodbivakken slapen, oriënteren in alle denkbare condities (inclusief in de nacht) alsmede doorlopend risico’s inschatten en bijbehorende strategieën bespreken. Reflectie over competenties en attitudes die gepaard gaan met bovengenoemde activiteiten komt ook zeker aan bod.

Daarnaast zal gaandeweg veel verteld worden over het gebied: over de Caledonische orogenese die de oudste granieten van Europa heeft opgeleverd, over de Moine Trust (sedimentair en metamorfe gesteente) waar je op gaat lopen, en natuurlijk over de Keltische cultuur, de nogal donkere geschiedenis van het Knoydart gebied en de bijzondere biodiversiteit van dat deel van Europa.

However …

Je loopt 7 tot 8 uur per dag met een bepakking van 16-17kg en moet bereid zijn om uitdagende weercondities te doorstaan. Ik beoog een groep te vormen van mensen met dezelfde mentaliteit: allemaal leergierig, de wildernis in de genen en met liefde voor afwijkende routes. Daarom zal een voorbespreking in Nederland plaatsvinden met alle geïnteresseerden.

Data

17 t/m 22 april 2018

Prijs
€ 850,= per persoon

Inclusief: Begeleiding door 2 Nederlandse International Mountain Leaders – alle maaltijden tijdens de trektocht – overnachting in het lokale guesthouse Inverie – bus en ferry kaartjes.

Exclusief: Vliegtickets (retour) Schiphol – Glasgow