Aanvullende informatie Trektocht Zweeds Lapland

Intro
Zweeds-Lapland strekt zich uit over Noord Scandinavië. In dit gebied, wat 150 km boven de poolcirkel ligt, maken we een 6-daagse trektocht waarbij we bijna elke nacht in onze eigen tent slapen en ons zelf meegenomen eten klaarmaken. Je vindt hier naast veel rust verbluffende uitzichten over meren, moeras, mossen en berken afgewisseld met het ruige alpine hoogland hoog boven de boomgrens. Het is één van Europa’s gebieden waar je nog echte wildernis kunt vinden, en waar je de tekenen van de Arctische winter kunt zien en voelen. Misschien dáárom is het een perfect gebied voor het vele wild wat er leeft. Met een beetje geluk komen we rendieren, elanden, vossen, lemmingen en de traditioneel, nomadische Samen tegen. Zij trekken met hun kudde rendieren naar voedzaam land. Scandinavië kent het allemansrecht (Allemansrätten), dit geeft iedereen recht om optimaal te genieten van de natuur:
“The Right of Public Access (Allemansrätten) is unique and the most important base for recreation in Sweden, providing the possibility for each and everyone to visit somebody else’s land or to take water from lakes and springs. To put up a tent, or park your caravan, for twenty-four hours. For a longer stay You have to have the permission of the owner. You may make a fire, as long as You do not cause any damage, however there are restrictions during periods of drought when there is immediate liability for a forest fire. You may use fallen branches and or twigs as fire wood. Never light a fire on bare rocks as they will crack and split, resulting in ugly irreparable scars.“  Heel kort samengevat komt het allemansrecht neer op: stoor niemand en verniel niets, dan mag je overal de tent opzetten en overnachten. Dit is dan ook één van de speerpunten van deze reis.

Accommodatie/overnachtingen
We overnachten tijdens de trekking in een eigen tent. Het prettigst is dit wanneer het een lichtgewicht tent is met een klein pakvolume. Een volledige paklijst kan toegestuurd worden na aanvraag.  Alleen vooraf in Abisko slapen we in een hostel en de een na laatste nacht aan het einde van de tocht in een berghut.  Aangekomen in Kiruna overnachten we in een hotel zodat iedereen weer fris aan de terugreis kan beginnen.

Zwaarte van de tochten
Het is behoorlijk zware trekking omdat we onze volledige kampeeruitrusting zelf meenemen. Dit betekent dat we dagelijks 6-7 uur wandelen met een gewicht van ongeveer 16 kilo op onze rug. Water is volop te vinden en drinkbaar dus hoeft alleen voor de dag te worden gedragen. Voorafgaande aan de tocht wordt er in Nederland een proefwandeling gemaakt om de groep te leren kennen en alle uitrustingsstukken te checken. Dit zal een redelijk goed beeld geven van wat ons te wachten staat in Noord Zweden.

Het programma
Dag 1: We starten onze trekking in Abisko, van daaruit gaan we door de lapporten het gebied in wat ons richting Kebnekaise en Nikkaluokta (eindbestemming na 6 dagen) brengt.
Stijging/daling: +636hm/-50hm Afstand: 15km Tijdsduur exclusief pauze: 5-6 uur

Dag 2
: In zuidwestelijke richting dalen we af tot in een berkenbos. We volgen het dal tot we de brug tegen komen die ons naar de andere kant van de rivier brengt. Hierna klimmen we een stukje hoger totdat we een mooie plek hebben gevonden om onze tenten op te zetten.
Stijging/daling: +160hm/-390hm Afstand: 16km Tijdsduur exclusief pauze: 6 uur

Dag 3: Vandaag staat er een pittige tocht op de planning. Via een gemoedelijk klimmend wandelpad lopen we langs twee oude gletsjers. Het pad klimt gestaag verder totdat we een 1600m hoge pas bereiken. Hierna dalen we af naar een meertje met de Zweedse naam Vássáloamijávri.
Stijging/daling: +880hm/-675hm Afstand: 16km Tijdsduur exclusief pauze: 7 uur

Dag 4: Vandaag nog een zware, maar prachtige etappe voor de boeg. Daarbij gaat onze weg continue een beetje omhoog of omlaag. Gelukkig voor ons is het allemaal niet steil. Onderweg passeren we een rivierdal zodat we in weer een ander gedeelte van het gebied terecht komen. We bevinden ons nu vlak bij de Kebnekaise, met z’n 2098m de hoogste berg van Zweden. Kamperen doen we bij een lieflijk meertje.
Stijging/daling: +687hm/-485hm Afstand: 17km Tijdsduur exclusief pauze: 7 uur

Dag 5: Vandaag een iets kortere etappe, maar wel eentje met fantastische uitzichten. We lopen continue met ons blikveld op de Kebnekaise met z’n gletsjers. Onderweg komen we langs de Samen nederzetting Tarfala. Hierna dalen we verder af tot we het Kebnekaise Fjällstation bereiken. In deze berghut zullen we overnachten.
Stijging/daling: +423hm/-780hm Afstand: 14km Tijdsduur exclusief pauze: 6 uur

Dag 6: Na een fijne nacht in het Kebnekaise Fjällstation lopen we naar het dorpje Nikkaluokta. Nikkaluokta is een klein Samen dorp (ongeveer 10 inwoners). De dichtstbijzijnde plaats is 66km verderop. Nikkaluokta ligt op de trekkersroute van de Samen met hun rendieren. We bestellen hier een taxibus die ons naar Kiruna brengt.  Kiruna is vooral bekend om z’n ijzerertsmijn. Deze mijn is zo groot dat er dagelijks voldoende ijzerets wordt gedolven om vijf Eifel torens van te maken.
Stijging/daling: geen noemenswaardige hoogteverschillen Afstand: 19km Tijdsduur exclusief pauze: 6 uur

Praktische informatie 
We verzamelen op het vliegveld in Kiruna.
Vliegen: De KLM vliegt dagelijks op Stockholm Arlanda en vanaf Stockholm Arlanda kun je een binnenlandse vlucht nemen van Norwegian Airlines naar Kiruna. Hierbij geldt vroeg boeken is vaak goedkoper. Op Kiruna Airport nemen we gezamenlijk een taxibus die ons naar Abisko brengt. Een opzet vluchtschema is te verkrijgen.
Trein: Een andere optie is om vanaf Stockholm de nachttrein te nemen die ook naar Kiruna gaat. Qua prijs is dit te vergelijken met de binnenlandse vlucht.

Prijs
€1075,- per persoon
Inclusief: – Overnachtingen in Abisko, Kebnekaise Fjällstation en Kiruna – Half pension tijdens de overnachtingen in Abisko, Kebnekaise Fjällstation en Kiruna – 6-Daagse begeleiding door Nederlandse International Mountain Leader
Exclusief: – Reis van en naar Kiruna – Aanvullende reiskosten – Tocht maaltijden (ontbijt, lunch en diner). Beleef de bergen raad de instant maaltijden van Adventure food aan.

Vertrekdata
De reis staat gepland voor 15 juli t/m 22 juli 2017