Aanvullende informatie Sneeuwschoenwandelen Berchtesgadener Alpen

Intro
Het gebied rondom Berchtesgaden behoort tot een van de allermooiste vakantieregio’s van Duitsland en leent zich uitstekend voor het sneeuwschoenwandelen. Daarnaast is dit het enige Duitse nationaal park in de Alpen. Onderweg genieten we van fantastische uitzichten in een fotogeniek landschap.
Het kenmerkt zich voornamelijk door zijn authentieke dorpen, prachtige meren en imposante bergen. De Kӧnigssee ligt midden tussen de bergen en heeft met zijn steile wanden vanuit het water wat weg van een fjord. Deze Kӧnigssee zullen we van bovenaf bekijken met op de achtergrond de machtige Watzmann (2713m). Daarnaast wandelen we door het berggebied waar wereldgeschiedenis is geschreven tijdens de 2e wereldoorlog.

Zwaarte van de tochten
Tijdens deze reis maken we alleen dagtochten waarbij we elke dag terugkomen bij onze accommodatie. Dit stelt ons in de gelegenheid om het gewicht in de rugzak zo laag mogelijk te houden. Omdat sneeuwschoenwandelen op zich al een pittige wintersport is maakt dit deze reis toegankelijk voor iedereen. Wel moet je in staat zijn elke dag ongeveer 5-6 uur te kunnen wandelen.

Verzorging / accommodatie
Tijdens deze week zijn er twee opties:
1. We verblijven in een gezellige accommodatie met ontbijt en diner.
2. U regelt uw eigen onderkomen, wat bijvoorbeeld zeer geschikt is voor gezinnen waarbij niet alle leden van het gezin meewandelen. U betaalt dan alleen voor de gids en het materiaal.

Het programma
Dag 1: Inlooptocht waarbij we gedurende de tocht kennis maken met de sneeuwschoenen en het wandelen hierop. In een veilige omgeving krijgen we instructie en oefenen uitvoerig met de lawine 3-eenheid. De lawine 3-eenheid bestaat uit de lawinepieper, schep en sonde. Hierna wandelen we verder naar de Mordaualm (1194m) waar we een fantastisch uitzicht over het zuidelijk gedeelte van de Berchtesgadener Alpen hebben.
Stijging/daling: +314hm/-314hm Afstand: 6km Tijdsduur inclusief pauze en oefeningen: 6 uur

Dag 2: Na een korte rit in de auto zijn we aangekomen in Ruhpolding. Dit dorpje ademt wintersport en biatlon in het bijzonder. Het landelijk biatlontrainingscentrum staat hier. Vanuit Ruhpolding beklimmen we de Unternberg (1425m). Een mooie top die we na een lange graatwandeling bereiken met een 360⁰ uitzicht!
Stijging/daling: +560hm/-560hm Afstand: 7km Tijdsduur inclusief pauze: 5 uur

Dag 3: Met de skilift gaan we tot het midden station van de Jennerbahn. Van daaruit starten we de wandeling naar het Carl-von-Stahl-Haus die het hele jaar door geopend is. Op het terras genieten we met “Kaffee und Kuchen” van het fantastische uitzicht richting de Kӧnigssee en de Watzmann.  Afhankelijk van de omstandigheden kunnen we ook de lift nemen naar de top van de Jennerbahn, hierdoor kunnen we de wandeling inkorten. Bij terugkomst is er een vrije middag gepland zodat iedereen hier zelf invulling aan kan geven.
Stijging/daling: +474m/-474m Afstand: 10km Tijdsduur inclusief pauze: 5-6 uur

Dag 4: Na een gemoedelijke wandeling bereiken we de Kuhrointalm (1420m), van daaruit is het nog een klein stukje tot een fantastisch uitzichtpunt over de Kӧnigssee en de Watzmann. De Kӧnigssee wordt omringd door hoge bergen met steile wanden die als het ware oprijzen vanuit het meer. Hierdoor heeft de Kӧnigssee een hoog fjord achtig gehalte.
Stijging/daling: +750hm/-750hm Afstand: 11km Tijdsduur inclusief pauze: 6 uur

Dag 5: Vandaag rijden we weer richting Ruhpolding. Op het programma staat de huisberg van Ruhpolding.  De Haaralmschneid (1595m). Een besneeuwde graat geeft ons een prachtig uitzicht over de Berchtesgadener Alpen die zuidelijker liggen.
Stijging/daling: +830hm/-830hm Afstand: 8km Tijdsduur inclusief pauze: 5-6 uur

Dag 6: Vandaag nemen we de skilift vanuit Bad Reichenhall naar de Predigtstuhl, een mooie graat leidt ons de weg via de Karkopf (1737m) naar de Torlkopf (1704m). Hierna dalen we af over een mooie alm die ons naar het dorpje Winkl voert. Het laatste stukje nemen we de bus terug naar Bad Reichenhall.
Stijging/daling: +124m/-1065m Afstand: 9km Tijsduur inclusief pauze: 5-6 uur
Het programma is natuurlijk onder voorbehoud van alle omstandigheden. Heel de week begeven we ons buiten de piste en gebaande paden, hierdoor kan het zijn dat er een wijziging doorgevoerd moet worden.

Praktische informatie 
Auto: Voor vertrek sturen wij een deelnemerslijst rond zodat deelnemers onderling carpool afspraken kunnen maken.  Vliegtuig: Je kunt met het vliegtuig naar München, en van daaruit de trein nemen naar Ruhpolding.  Trein: Met de DB kun je perfect reizen via München naar Ruhpolding. Kies als vertrek dan wel een station in Duitsland vlak over de grens, dit scheelt enorm in de kosten.

Prijs
1. Op basis van accommodatie met halfpension €950,- per persoon*
2. Op basis van eigen accommodatie €525,- per persoon

Inclusief:
– 7 overnachtingen in het pension*
– Dagelijks ontbijtbuffet*
– Dagelijks diner*
– Bedlinnen en handdoeken*
– Gebruik van lawine 3-eenheid (pieper, schep, sonde)
– Gebruik sneeuwschoenen
– 7 daagse begeleiding door Nederlandse International Mountain Leader

Exclusief:
– Reis naar en van Berchtesgaden
– Bijkomende lift en bus tickets
– Extra consumpties en andere persoonlijke uitgaven
– Lunch

Vertrekdata
De reis staat gepland voor 24 februari t/m 3 maart 2018